Máte rádi slanou nebo sladkou snídani? Já preferuji sladké snídaně, nejvíce mi chutná ovesná kaše s ovocem, oříšky a čokoládovým proteinem. Na ni si ráda přidávám svůj oblíbený tukožrout, aktuálně s příchutí slaného karamelu a mikrokuličkami pro spokojené bříško.
Kaši připravuji tak, že večer namočím vločky smíchané s chia semínky do rostlinného mléka a přidám jogurt. Ti, kteří dávají přednost kravskému nebo jinému živočišnému mléku, mohou použít to a nemusí přidávat jogurt. Vločky a semínka do rána krásně nabobtnají. Dochází také k mléčnému kvašení, což je skvělé pro naše zažívání.
Mléčné kvašení je specifický typ fermentace, který probíhá za přítomnosti určitých druhů bakterií, například těch, jež se běžně nacházejí v jogurtech nebo jiných fermentovaných mléčných produktech. Je důležité si uvědomit, že teplota hraje klíčovou roli v procesu fermentace. Pokud jsou vločky namočené v chladném prostředí, jako je lednička, proces fermentace bude výrazně zpomalen nebo úplně zastaven.
Proces namáčení obilovin nebo vloček může také pomoci snížit obsah fytátů, což jsou antinutrienty, které se vážou na minerály a brání jejich absorpci. Namáčení může tedy zlepšit nutriční hodnotu obilovin.
Samozřejmě si občas dopřeji i slanou snídani, a to většinou, když jsem někde mimo domov. A co vy? Napište mi, jaký typ snídaně máte nejraději a co nejčastěji snídáte?