Střevní mikrobiom a střeva v pohodě

Nerovnováha bakteriální střevní mikroflóry může mít za následek i to, že ačkoliv jíte kvalitní vitamíny a doplňky stravy, tak účinek tolik nepociťujete, protože se vám ze střev nevstřebají do krevního řečiště. Faktem je, že stovky bilionů mikrobiálních „vetřelců“ ve střevech jsou pro naše přežití naprosto nezbytné, máme jich v těle 10x tolik, co našich buněk.

Vědci studující lidský mikrobiom zjistili, že si lidé se svými střevními mikrobi vytvářejí vazbu umožňující život a lidské geny ovlivňují genetiku mikrobiomu a že geny mikrobiomu regulují geny v našich buňkách (Bruce Lipton, Biologie víry, str.45). Snižující se rozmanitost lidského mikrobiomu vede k tomu, že se zvyšuje náchylnost k chronickým onemocněním od alergií a astmatu až k diabetu a obezitě.

Střeva jsou hlavním orgánem imunitního systému, zajišťují absorpci vitamínů, minerálů a živin, brání prosakování toxinů do krve a produkují hormony a zajišťují hormonální balanc. Zdravá střevní mikroflóra se nám odvděčí lepším zažíváním, silnější imunitou, snadnějším hubnutím, lepší náladou, větší energií, minimalizací zánětů v těle, hormonální rovnováhou, zmizení vyrážek a kožních potíží, zvýšenou vstřebatelností výživových doplňků, stabilizovanou hladinou cholesterolu …

… a dalo by se pokračovat dál.